AKRAN ARABULUCULUK YEMİN TÖRENİ

05.06.2023 357

Akrander derneği ile işbirliği içinde okulumuzda Akran Arabuluculuk projesini başlattık. Arabuluculuk, uyuşmazlık yaşayan kişilerin, tarafsız ve bağımsız olan arabulucu yardımıyla, ihtiyaç ve menfaatlerini değerlendirdikleri, müzakerelerde bulundukları, her iki tarafında yararına ve menfaatine çözümlerle uyuşmazlığı sona erdirmeyi hedefledikleri bir süreçtir. Önce öğretmenlerimiz daha sonra da okul rehber öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimiz eğitime tabi olmuş ve akran arabuluculuk becerileri verilmiştir. Bu kapsamda 42 öğrencimize arabulucu rozeti ve sertifikaları verilerek yemin ettirilmiştir. Törenimize Akrander Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Göğüsdere ve diğer yönetim kurulu üyeleride katılmışlardır. Ayrıca Akran arabuuluculuk odasının açılışı da gerçekleşmiştir. Yapılan arabuluculuk peojesiyle öğrencilerimizde ki kazanımları şunlardır:
- Akran arabuluculuğu eğitimi ve atölye çalışmaları ile öğrencilerin arabuluculuk uygulayabilme yetkinlikleri gelişecek

- Akran Arabuluculuk kavramı, arabuluculuk sürecinin kuralları ve rolleri, yararları, anlaşmazlıkların nedenleri ve çözüm yollarını öğrenecekler

- Problemi tanımlama, aktif dinleme, iletişim, liderlik, eleştirel düşünme ve problem çözme taraflarla sözlü ve sözsüz iletişim kurma ve konuşma becerileri gelişecek,

- Duygularını paylaşma, diğer öğrencileri anlama, Empati ve gereksinimlerini olumlu yöntemlerle karşılama yollarını kazandıracak  Öfke kontrol ve yönetme becerisi gelişecek

- Alternatif anlaşmazlık çözüm yolları, müzakere becerisi, arabuluculuk becerisi gelişecek  Öz denetim, öz yönetim, özsaygı ve özgüvenleri gelişecek

- Dezavantajlı gençler de dahil, gençlerin temel beceri ve yeterlilikleri artacak

- Geçmişleri ve geldikleri sosyal ve aile kültürü ne kadar farklı olursa olsun tüm öğrencilerin çatışma çözüm tekniklerini kullanmaları sağlanarak hayata daha hazır olmaları sağlanacak.

05-06-202305-06-202305-06-202305-06-202305-06-202305-06-202305-06-202305-06-2023